Yayıncı Mikrofonu Nedir? Nasıl Çalışır?
Yayıncılık günümüz dünyasında en popüler mesleklerden birisidir. Yayıncılık için en ünlü platformların başında Twitch ve Youtube gelmektedir. Bu platformlarda yayın yapmak için de çeşitli ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Bu ekipmanların en önemlilerinden birisi de mikrofondur. Kullanıcıların kaliteli mikrofon seçmek için dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar:
• Bütçe
• Ses kalitesi
• Ses duyarlılığı
• Dayanıklılığı
Mikrofonların bu özelliklerine bakarak tercih yapmak, kullanıcıların yararına olacaktır. Aynı zamanda kullanıcıların mikrofonları uzun süreli kullanmasına da olanak sağlar.
Mikrofonların farklı çeşitleri vardır ve bu çeşitlere göre farklı özelliklere sahiplerdir. Yayıncılar kendi bütçelerine göre en iyi kulaklığı seçerken ses kalitesi anlamında da en kaliteli sonucu almak isterler. Yayıncıların en çok kullandığı mikrofon türü Condenser mikrofonlardır. Condenser mikrofonlar en basit tanımıyla kaliteleri çok yüksek, profesyonel stüdyo mikrofonlarıdır.
Yayıncılar tarafından en çok tercih edilen mikrofon türleri Condenser mikrofonlardır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi karşıya kaliteli ses iletmeleridir. Condenser mikrofonlar sesleri oldukça temiz bir şekilde ses veren mikrofonlardır.
Condenser mikrofonlar elektrostatik prensibine göre çalışırlar. Condenser mikrofonun kapsülünün içinde ince metal bir diyafram ve backplate denilen ikinci bir levha bulunur. Bu levhalar bir kapasitör meydana getirir. Kapasitör, içerisinde elektrik akımı tutmaya yarayan cihazlara denir. Diyafram üzerine ses dalgaları çarptıkça titreşir. Kapsüle yüklenen elekrik akımının çıkışı diyaframın titreşme derecesine göre değişmektedir. Çıkış sinyali normalde aşırı derecede düşük olduğu için preamplifikatör aracılığıyla yükseltilir. Preamplifikatörler bazen mikrofonun içerisinde bulunurken, bazen küçük ayrı bir ünite olarak bulunabilirler.
Condenser mikrofonları çalıştırmak için elektrik enerjisine ihtiyaç vardır. Bazı mikrofonlar mikser üzerinden elektrik alırken, bazıları elektrik enerjisini içerisine takılan pillerden alır. Condenser mikrofonlar genelde canlı müzik ve benzeri uygulamalar için kullanılıyor olsa da esas kullanım alanları profesyonel ses ve kayıt stüdyolarıdır.
Ses olarak alt ve üst frekanslara çok duyarlı olan condenser mikrofonların sesleri yumuşak ve de temizdir. İçlerindeki preamplifikatör sayesinde çıkış sinyalleri diğer mikrofon çeşitlerine göre daha yüksektir. Ayrıca condenser mikrofonlarda mıknatıs olmadığı için de boyutları diğer tarzlardaki mikrofonlara kıyasla daha küçüktür.
Yayıncı Mikrofonu Modellerini İncelemek İçin Tıklayın!