Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Vurmalı Çalgılar
17.02.2024

Vurmalı Çalgılar

Vurmalı çalgılar dünyadaki birçok kültürde müzik yapımında kullanılmaktadır. Bu çalgılar genellikle müzikte ritim olarak kullanılır. İlkel müzik aletlerinden olan vurmalı çalgılar tarihin tüm dönemlerinde kullanılmıştır. Vurmalı çalgılar el becerisi ile çalınmaktadır. Gündelik hayatımızın çoğu alanında vurmalı çalgılar bulunmaktadır. Basitçe ritim tutmak ile başlayan bu vurmalı çalgı öğrenimi ilerleyen seviyelerde çok farklı ritimlere de yer verir. Birçok vurmalı müzik aleti Türk müziğinde de kullanılıyor. En popüler vurmalı çalgılar davul, darbuka ve bateri olarak karşımıza çıkıyor. Vurmalı çalgıların diğer adı perküsyon aletleri olarak biliniyor. Vurmalı çalgılar işlevlerine göre gruplandırılmaktadır.

 

Sesin çıkarılma şekli, müziksel işlevi, gündelik bilgi ve farklı dünya kültürlerine göre gruplandırma yapılır.

 

1. Sesin çıkarılma şekline göre yapılan sınıflandırmada membranafon, kordofon, idiofon, aerofon, elektrofon yer alır.

2. Müziksel işlevine göre davul, arp, marimba, ksilofon, timpani müzik aletleri vardır.

3. Gündelik bilgiye göre yapılan vurmalı çalgı sınıflandırmasında tef ve bateri bulunur.

 

Vurmalı müzik aletleri nelerdir kısaca açıklamak gerekirse bir el veya çubuk yardımıyla çeşitli sesler çıkarılan enstrümanlardır. Vurmalı müzik aletleri genellikle hayvan derilerinin çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle yapılır. Fakat metaller kullanılarak üretilen vurmalı müzik aleti örnekleri de oldukça fazladır. Çok fazla sayıda vurmalı müzik enstrümanı vardır. Birçoğu az bilinen kültürlerde ve kabilelerde kullanılmaktadır.

 

Vurmalı Çalgılar İsimleri

Vurmalı çalgılar, harekete geçirici ve beyni uyarıcı etkiye sahiptir. Coşkulu bir ses çıkaran vurmalı enstrümanlar birçok müzik türünde kullanılmaktadır. Peki en çok kullanılan vurmalı çalgılar isimleri nelerdir? İşte vurmalı müzik aletleri ve isimleri:

 

l Davul

Davul Türk ve dünya kültüründe binlerce yıldır kullanılan vurmalı çalgılar arasında yer almaktadır. Davulun şekli zaman içerisinde farklı kültürler tarafından değişmiştir. Fakat insanlar davulu aynı amaçla müzik yapımında kullanmaktadır. Davul genellikle tokmakla çalınmaktadır. Elle çalınan versiyonları da bulunmaktadır. Gövdesi genellikle ahşaptan yapılır. Çeşitli madenlerden ve topraktan yapılan versiyonları da mevcuttur.

 

l Darbuka

Eğlence amacıyla yapılan kutlamalarda darbuka kullanılır. Elle çalınan bu vurmalı müzik aletinin gövdesi çeşitli malzemelerden yapılabilir. Elle çalınan bu müzik aleti, düğünler ve sünnet düğünlerinde eğlenceli müzik yapmayı sağlar.

 

l Bateri

Bateride beş adet davul ve üç adet zil bulunmaktadır. Bateri çalarken dengeli ses çıkarmak için dikkat etmek önemlidir. Çünkü dikkatli olunmadığında gürültülü sesler ortaya çıkabilir. Bateriyi çalmak için kullanılan alete baget denmektedir.

 

l Tef

Tef vurmalı müzik aleti, Türk kültüründe ve Arap müziklerinde yer almıştır. Bir kasnak üzerine gerilmiş hayvan derisi ile yapılır. Kasnağın etrafında küçük ziller bulunmaktadır. Parmak ve el yardımıyla çalınır. Eğlenceli kutlamalarda kullanılan vurmalı çalgılar arasındadır.

 

Vurmalı Çalgılar Nasıl Çalınır?

Tüm vurmalı çalgılar, el veya çeşitli çubuklar yardımıyla çalınmaktadır. Vurmalı çalgılar çalmak, ritim yeteneğine sahip kişiler için oldukça basittir. Ritim kulağı, vurmalı çalgılar nasıl çalınır sorusuna yanıt vermektedir. Ritim kulağına sahip kimseler, kısa sürede vurmalı müzik aleti çalmayı öğrenmektedir. Elle çalınan vurmalı enstrümanlar, el çabukluğu ve el becerisi gerektirmektedir.

 

Vurmalı çalgılar çeşitleri çok fazladır. Bunun en büyük nedeni, vurmalı çalgıların uzun yıllardan beri tüm kültürlerde yer almasıdır. Vurmalı çalgıların yapımı oldukça basittir. Bu nedenle en ilkel müzik aletlerindendir. Gövdesi çeşitli materyallerden oluşur. Üzerine vurulan kısım hayvan derisinden meydana gelir. 

 

Vurmalı çalgılar nasıl çalınır sorusuna yanıt, farklı şiddetteki vuruşlar yapmaktır. Vuruşların şiddeti el hareketlerine göre değişir. Müziğin ritmini belirleyen şey, vurma şiddetidir. Elle veya farklı cisimlerle üzerine vurulan müzik aletleri vurmalı çalgılardır. Bunun yanında çalkalamak, sürtmek ve benzeri eylemlerle ses veren aletler de vurmalı çalgılar olarak karşımıza çıkar. Tarihte birçok farklı müzik aleti yer almıştır. Her kültürün ve kabilenin kendine has müzikleri ve müzik aletleri vardır.

 

 

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.