Trompet üflemeli çalgılar grubundan bir müzik aletidir. Şekil yapısı itibariyle bir silindire benzer. Fakat bu şekil içe doğru kıvrılmıştır. Ucunda üflemek için bir ağızlık bulunur. En uç kısmı yani sesin çıktığı kısım koni biçimine benzer. Diğer yerlerine nazaran daha geniş bir bölümdür. Trompetin ağızlık kısmı bakırdan yapılmıştır.
Trompetin ağızlık kısmı sığ bir biçimdedir. Bu trompetin sesinin tiz ve canlı çıkmasını sağlar. Ağızlık boyutları kişiden kişiye değişmektedir. Trompet çalacak kişiler kendi nefes seviyesi ve dudak biçimine göre ağızlık tercih yapma imkanına sahiptir. Küçük ağızlıklar ince sesler, büyük ve geniş ağızlıklar kalın sesler çıkarmayı sağlar.
Trompet nedir ve trompet çeşitleri nelerdir sorusu trompet çalmak isteyenler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Trompet üflemeli çalgılar grubundan olması nedeniyle, güçlü bir nefes kuvveti istemektedir. Borunun uzamasına bağlı olarak trompetin sesi de kalınlaşmaktadır. Kısa boruya sahip trompetlerde tiz bir ses elde etmek mümkündür.
Trompetin bölümleri ağızlık bölümü, boru bölümü ve kalak bölümünden oluşmaktadır. Trompet çalmada kullanılacak en önemli materyal ağızlıktır. Ağızlıksız bir şekilde trompet çalmak mümkün değildir. Trompetten farklı sesler alabilmek için kalak bölümü ve ağızlık çok önemli parçalardır.
Trompet nasıl çalınırsorusunun cevabı, trompet çalmak isteyenler tarafından merak konusudur. Trompet üflemeli bir çalgı aletidir. Bu nedenle güçlü bir nefese ihtiyaç vardır. Trompet çalmak için düzenli aralıklarla nefes egzersizleri yapmak gerekmektedir. Bu sayede nefesi doğru biçimde kullanarak trompet çalınabilir.
Trompet çalmada bir diğer husus doğru ağızlık seçimidir. Farklı ağızlık tipleri ile farklı sesler almak mümkündür. Trompet çalarken işaret ve başparmak yardımıyla ağızlık tutulmalıdır. Dudaklar hafif aralıklı olacak biçimde trompete üflenmelidir. Nefesi yönetebilmek ve kontrol edebilmek çok önemlidir. İyi bir şekilde trompet çalmak için düzenli nefes egzersizleri önerilmektedir.
Trompet çalmak, trompet içinde titreşen havanın boylarını değiştirme prensibine dayanmaktadır. Bunu gerçekleştiren şey ise piston kullanımıdır. Bu sayede yan borular devreye girecek ve farklı frekansta sesler meydana gelecektir. Piston kullanımı, trompetin boyunu uzatmaktadır. Trompet boyu yaklaşık olarak 140 cm’dir. Pistonla beraber trompetin boy uzunluğu 7.84 cm uzamaktadır.
Bu uzama ile trompetin sesinde artış gerçekleşir. Bu artışa yarım ses denir. Yarım perde pes ses çıkması için bu işlemleri tekrarlamak gerekmektedir. İki yarım perde ses elde edilmesi ise boruyu 16.1 cm uzatmakla gerçekleşir. Bu seslerin doğru çıkarılması için güçlü bir nefes gerekmektedir. Diyafram egzersizleri, trompet çalmada kolaylık sağlamaktadır.
En çok tercih edilen trompet çeşitleri Si Bemol’dür. Si Bemol trompetin sesi, trompet dinleyicileri tarafından çok beğenilmektedir. Do Trompet de en çok tercih edilen trompet çeşitleri arasında yer almaktadır. Görünüş itibariyle do trompet, si bemol trompete çok benzemektedir. Ama ikisini birbirinden ayırt eden bir fark bulunmaktadır. Do trompetin boru kısmı si bemol trompetten 14 cm daha kısadır.
Si bemol ve Do trompetler en çok bilinen trompet çeşitleridir. Bunun yanında La trompet, Mi trompet, Re trompet ve Mi bemol trompetler bulunmaktadır. Bu trompetler birbirlerinden şekil itibariyle ayrılır. Farklı şekillere sahip trompetler, farklı tınılarda sesler verir. Çalınacak müzik stiline göre farklı trompetler tercih edilmelidir.
Trompet türleriikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki Natürel Trompettir. İkincisi ise Kromatik Trompettir. Natürel trompette bakır ve pirinç karışımı bir malzeme kullanılmıştır. Eski yüzyıllarda kralı karşılamak için düzenlenmiş törenlerde natürel trompet kullanılmıştır. Kromatik trompet ise pistonlu trompet olarak bilinmektedir. Bu trompet sayesinde birçok ses elde edilmiştir.