Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Synthesizer Nedir? Ne İşe Yarar?
19.02.2024

Synthesizer Nedir? Ne İşe Yarar?

Synthesizer Nedir? Ne İşe Yarar? 

 

Türkçe adı sentezleyici olan bu ekipman, dünyadaki çoğu profesyonel ses ve kayıt stüdyolarında kullanılmaktadır. Daha çok elektronik müzik üreticilerinin tercih ettiği synthesizer, en basit tanımıyla dalga formları ile ses oluşturmaya ve birleştirmeye yarayan cihazdır.

2 tarz synthesizer bulunmaktadır. Bunlar analog synthesizerlar ve dijital synthesizerlardır. Analog synthesizerlar zaman içerisinde yerlerini dijital synthesizerlara bırakmışlardır. Çünkü analog synthesizerlar dijital synthesizerlara göre fiyat olarak daha yüksektir. Ayrıca analog sentezleyiciler dijitallere kıyasla yer kaplamaktadırlar. Ama artık günümüzde çoğu firma analog synthesizerları dijital ortama aktarmaya başlamıştır. Bu yüzden kullanıcıların analog synthesizer satın alımları çok azalmıştır.

Synthesizerlar ile doğada bulunan sesleri oluşturabilirken, aynı zamanda hiç duyulmamış sesler üreme imkânımız da vardır. Bu yüzden elektronik müzikte ses tasarımı yaparken en çok kullanılan ekipmanlardan birisidir.

Synthesizer Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!

 

Müzikte Ekolayzer Nasıl Kullanılır?

Synthesizerlarda osilatör denilen dalga formu üreticileri kullanırız. Osilatörler bir sentezleyicinin en önemli noktalarından birisidir. Osilatörler sayesinde farklı dalga formları bir araya gelerek ses üretilir. Bu dalga formlarının çeşitlerine göre çıkardığı sesler değişmektedir. Bu dalga formlarını şöyle inceleyebiliriz:
• Testere (Sawtooth) dalga formu
• Kare (Square Wave) dalga formu
• Sinus (Sine Wave) dalga formu
• Üçgen (Triangle Wave) dalga formu

Testere dalga formu, dalga formları içerisinde başlangıç noktasıdır. Frekans aralığı zengindir ve tüm harmonikleri içermektedir. Bol titreşimli tınıları ile sert filtreler oldukça iyi yanıt vermektedir.

Kare dalga formu da bir başka frekans aralığı bakımından zengin olan bir dalgadır. Testere dalgalarına kıyasla daha az karışıktır. Tekil harmoniklere sahiptir. Bu özelliği de sahip olduğu tınıları daha boş duyulmasını sağlamaktadır. Bu boşluklar yardımıyla da vokaller için en uygun dalga formu olduğu söylenebilir.
Sinüs dalgası, tüm dalga formları içerisinde en basit yapıya sahip dalga formudur. Çünkü sadece tek frekanstan oluşur. Filtreleme işlemi yaparsak bu işleme yanıt veremez çünkü filtrelenecek üst harmoniklere sahip değildir.
Üçgen dalga, kare dalgaya çok benzer özelliklere sahiptir. Yoğun bir şekilde filtrelenmiş kare dalgalar olarak düşünebilirsiniz. Kare dalgalar gibi tekil harmonikler içerirler. Fakat kare dalgalara göre daha yumuşaktırlar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.