Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Ses Kalitesini 4 Adımda Arttırma
19.02.2024

Ses Kalitesini 4 Adımda Arttırma

Ses Kalitesini 4 Adımda Arttırma

 

Sonunda istediğiniz mikrofonu satın aldınız. Ama kayıt yaparken bir şey farkettiniz ve bu durum sizi sinirlendirdi. Genel olarak kayıtların kalitesinin iyileşmediğini düşünüyorsunuz. Bu bloğumuzda sizler için 4 madedde ses kalitesini nasıl arttırabileceğimizi yazıyoruz. 

4- Basit ama Çoğu Kişinin Atladığı  Önemli Detaylar

Mikrofonunuzla aranızda iyi mesafe tutmak ses kalitesi açısından oldukça önemli bir etkendir. Mikrofonlar aranızda en az 15-30 cm boşluk bırakın. Özellikle vokal kayıtları yapıyorsanız patlayıcı sesler kayıtlarınızın genel kalitesini düşürebilir. Patlayıcı sesleri azaltmak için bir pop filtre kullanın. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz boşluğu bırakırsanız da patlayıcı ses azalacaktır.  Kayıt yaparken mikrofonu çok oynatmamaya veya bazı etkenlerden dolayı sallanmamasına özen gösterin. Bu gibi durumlarda ortaya hiç istenmeyen sesler çıkacaktır.

3- Kayıt Yaptığınız Odaya Dikkat Edin

Kayıda başlamadan önce etrafta ses var mı onu kontrol edin. Bu sesler bilgisayar fanları, konuşma sesleri yani kısaca kayıdı rahatsız edecek bütün sesler olabilir. Rahatsız edici ve kayıdı bozacak ses ne kadar az olursa, kayıdınız o kadar iyi olacaktır. Vokal veya enstrüman kayıdı yapacaksanız olabildiğince kuru bir ses elde etmeye çalışın. Kuru ses demek kayıdınızın odada ne kadar duyulabileceği anlamına gelir. Test etmek için parmaklarınızı şıklatın veya alkışlayın ve yankı oranına bakın. Çıkan ses ne kadar kısa sürerse, kayıdınızın kalitesi de eşit derecede artacaktır. Ancak çok fazla kuru seste, seste bozulmalara yol açabilir. Kuru ses sayesinde sesiniz veya enstrüman daha anlaşılır olur, kayıt kalitesi artar ve kayıt sonrası efekt seslerini daha efektif uygulayabilirsiniz.

2- Mikrofonda Polar Pattern’in Avantajlarını Kullanın

Mikrofonu odadaki sınırlardan dolayı istediğiniz yere koyamasanızda, polar patterni kullanarak bu açığı kapatabilirsiniz. Çoğu USB ve XLR mikrofonlar cardioid polar patterne sahiptir. Cardioid olan mikrofonlar, mikrofonun önünden gelen sese daha hassasken, akadan gelen sese ise daha az hassastır. Yani kayıt yapacağınız ortamda istenmediğiniz sesleri yok edecek kadar azaltmak için, o seslerin kaynağının mikrofonun arkasında kalmasına özen gösterin. Ayrıca kayıtlarınızda seste olağanüstü bir sorun farkediyorsanız, mikrofonun sağından veya solundan konuşuyor olma ihtimaliniz yüksektir. Bazı mikrofon modellerinde kapsüle tam olarak nereden konuşacağınız belli değildir. Kılavuzu inceleyerek bu hatayı düzeltebilirsiniz.

1- Kompresör veya Ekolayzır Kullanarak Ses Kalitesini Arttırın

 

Kompresörler, sinyaldeki dinamik aralığını azaltarak daha tutarlı bir ses sunar. Başlangıç seviyelerindeki klasik vokal sesler için ayarlar; 4:1 ratio, 80 ms attack, 20 ms release olarak ayarlanabilir. Geri kalanları ise girişinize göre gain (kazanımınıza) göre ayarlamanız gerekmektedir. Doğru ayarı bulana kadar oynama yapmaktan çekinmeyin, ucunda daha iyi ses kayıdı var. Kulağınıza güvenin.  Ekolayzır ses kayıdındaki belli yerleri besler veya keser. Bu sayede kayıt frekanslarını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.