Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Ses Kablosu Nedir? Ses Sistemi Kablosu Türleri
17.02.2024

Ses Kablosu Nedir? Ses Sistemi Kablosu Türleri

Ses Kablosu Türleri Hakkında Detaylı Bilgi

 

Ev kayıt stüdyonuzda bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri ses kablosu türleridir.  Ses kabloları tüm kayıt cihazlarınızı ve ses kartlarınızı bağlamak için ihtiyacınız olan şeydir. Bugün ki blog yazımızda ana odak noktamız analog ses kabloları (XLR, TRS, TS ve RCA) olacak. Aynı zamanda çok yaygın olan 3 dijital ses kablosu hakkında da bilgi vereceğiz (MIDI, USB ve Thunderbolt kabloları).

Analog ve Dijital Kablo Arasındaki Fark Nedir?

Analog kablolar, bir elektrik akımı yoluyla bilgi ileterek çalışırken dijital kablolar ise uzun bir 1'ler ve 0'lar dizisi aracılığıyla bilgi ileterek çalışır.

 

 

Mikrofon Kablosu - XLR Kablo Nedir? Nasıl Bağlanır?

Mikrofon Kablosu, bir XLR bağlantısı üzerinden geçen en düşük sinyal seviyesidir. Mikrofon sinyali seviyesini hat seviyesine yükseltmek için bir ön amplifikatör gerektirir. Bir XLR kablo (mikrofon kablosu) aracılığıyla ses kartınıza veya mikserinize bir mikrofon bağlayabilirsiniz. Bazı mikser ve ses kartları dahili preamfiye sahip olduğu için ekstra bir ekipmana ihtiyacınız olmaz.

Hoparlör Kablosu Nedir? Nasıl Bağlanır

Hoparlör Kablosu, TRS bağlantısı üzerinden geçen en yüksek sinyal seviyesidir. Bu standart sinyal türüdür donanım parçasını ses kartınıza bağlayacağınız zaman kullanılır. Örnek olarak hoparlörünüzü ses kartınıza bağlarken kullanılabilir. Ancak dikkat etmeniz gereken bir nokta mevcut, birçok klavyeler balanssız bir çıkışa sahip olacağı için bu tür kablo yerine TS kablo (enstrüman kablosu) kullanmanız gerekebilir. Emin olmak için ekipmanınızın kılavuzuna bakınız.

 

Enstrüman Jak Kablosu Nedir? Nasıl bağlanır?

 

Enstrüman Jak Kablosu, bir TS bağlantısından geçecek en değişken seviye sinyalidir. Bu kabloları ses kartına bağlamanız için bir preamfi gerekecektir. Çoğu ses kartında dahili olarak bir preamfi mevcuttur. Bu tür kabloları gitar veya bass gitar gibi enstrümanları ses kartınıza direkt bağlamak için tercih edebilirsiniz.

 

TRS 1/4 inch (6.35mm) Stereo Jak Nedir? Ne işe yarar? Nasıl Bağlanır?

Bu konnektör türü en yaygın ve çok yönlü olarak kullanılan konnektör türüdür.

TS 6.35mm Mono Enstrüman Jakı Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl Bağlanır?

Bu konnektör, gitar veya klavye/synthesizerlar için kullanılır. Bu tür kablolara "mono” denir çünkü sinyali yollamak için tek kanal vardır. En yaygın TS kablosu türü ise enstrüman kablolarıdır.

 

XLR Konnektör Fiş Nedir? Ne işe yarar? Nasıl Bağlanır?

XLR konnektörü, mikrofonlar ve profesyonel ekipmanlar arasındaki bağlantılar için kullanılır. Bu kablonun bir dişi ve bir erkek ucu vardır. XLR kablo, bir TRS konektörü gibi gürültüyü en aza indirecek şekilde dengelenmiştir. XLR mikrofon kablosu, düşük empedanslı bir sinyale sahiptir.

RCA Kablo Nedir? Ne işe yarar? Nasıl Bağlanır? 

Ev kayıtları ile birçok yarı profesyonel ekipmanlarda kullanır. TS kablosuna çok benzer bir şekilde çalışırlar. RCA kablosu dengesiz bir kablodur. RCA konektörleri, stereo ses elde etmek için genellikle çift halinde gelir. Çoğu zaman sağ kanal için kırmızı ve sol kanal için beyaz renkli olan konnektör kullanılır.

 

TRRS 3.5mm Kulaklık ve Mikrofon Kablosu

Bu tür kabloları çoğunlukla tablet, telefon ve laptoplara ekipman bağlamak için kullanılır.

 

Midi Kablosu Nedir? Midi Kablosu Nerede Kullanılır? Midi Klavye Kablosu

Midi kablolar Midi ekipmanlarının daha tutarlı çalışmasını sağlamak için kullanılır. Çoğu modern midi cihazlar bilgisayara bağlanabilse bile, ekipmanınızdaki midi portunu kullandığınızda daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.

 

USB Ses Kartı Kablosu

USB kablolar ev stüdyosu kayıtları için vazgeçilmez bir kablo türüdür ve neredeyse stüdyonuzda yer alan çoğu ekipmanda USB girişi mevcuttur. USB Kabloların 1.1, 2.0, ve 3.0 olmak üzere 3 farklı türü vardır. Ekipmanınıza göre uygun olanı almayı unutmayın.

 

Thunderbolt Ses Kartı Kablosu

Son zamanlarda üretilen üst seviye ses kartları genellikle thunderbolt ses kablosu ile bağlanır. Thunderbolt Ses Kartı Kabloları benzeri görülmemiş bir transfer değerleri sergiler. Yine de bizim size tavsiyemiz, thunderbolt kablosu satın almadan önce bilgisayarınızda uygun portun olup olmadığını kontrol edin.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.