Saksafon Nedir?
Saksafon, en çok merak edilen çalgı aletlerinden birisidir. Peki, saksafon nedir? Saksafon, yapısı bakımından klarnete benzeyen bir üflemeli çalgı aletidir. Kendisine özgü sesi ve tınısı ile büyük orkestralarda, sahnelerde çokça kullanılır. Nefesli ve üflemeli çalgı aletleri arasında yer alan saksafon, bek adı verilen bir ağızlık kısmına sahiptir. Bu ağızlık içerisinden nefesinizi içeriye doğru üfleyerek bu sırada üzerinde yer alan tuşlara ve deliklere basılarak çeşitli melodiler üretilmektedir. Ellerin ve ağzın kullanıldığı bu çalgı aleti, yapı ve ses bakımından diğer çalgı aletlerinden ayrılmaktadır.
Saksafonun bek adı verilen kısmında kamış verilen kendisine özgü mükemmel tınıya sahiptir. Aynı zamanda, ses üretimine doğrudan katkı sağlayan bilezik adı verilen bir donanım da bulunur.
Saksafon, 1840 yılında Belçikalı Adolphe Sax isimli bir klarnet ustası tarafından icat edilmiştir. 79 yaşında hayatını kaybeden Adolphe Sax, 1814 yılında Belçikada doğmuş ve 1893 yılında Fransada hayatını kaybetmiştir. Bu değerli mucit, saksafonun yanı sıra basklarnetin tasarımında da önemli değişiklikler gerçekleştirmiştir. Saksafon, icat edildiği yıllarda genellikle ordu müziği çalgısı ve klasik batı müziği çalgısı olarak değerlendirilmiştir. Daha sonra, zamanla pop ve caz müziğinde de sıklıkla yer almıştır. Bu durumdan dolayı pek çok insan için saksafon pop ve caz müziği ile ilişkilendirilmiştir.
Saksafon, yapı olarak klarnete benzer. Klarnette olduğu gibi iç yüzey kısmı dört köşe ya da yuvarlak biçimde tek kamışa sahip olan bir ağızlığa sahiptir. Bu ağızlık kısmına bek adı verilir. Saksafonun tuş kısmı, flüte benzer. Her ne kadar genel olarak metalden yapılsa da köken olarak bir ahşap üflemeli çalgı aleti olarak bilinmektedir. İlginç bir şekilde, günümüzde, saksafon pirinçten yapılmaktadır. Saksafonun dış yüzeyi ise genel olarak saydam vernik, gümüş ya da altın kaplama olmaktadır. Kullanılan bu vernik, gümüş ya da altın kaplamalar aynı zamanda saksafonu korur ve paslanmayı önler. Buna ek olarak ise ses kalitesinin artmasını sağlar ve saksafonun çok daha estetik bir görünüme sahip olmasına olanak tanır.
Saksafonun pek çok türü bulunmaktadır. Bu saksafon türleri ise şöyledir:
• Soprano saksafon
• Alto saksafon
• Tenor saksafon
• Bariton saksafon
• Bas saksafon
Saksafonun çeşitleri ürünün özelliklerine göre değişir.
Soprano saksafon, saksafon ailesinin en küçük üçüncü üyesidir. Diğer saksafon türlerine göre daha geniş deliklere sahiptir. Bu nedenle, kullanması daha zorludur. Ancak, dezavantaj gibi gözüken bu durum profesyonel saksafoncular için bir avantajdır.
Saksafon çalmaya yeni başlayan kişilerin en çok tercih ettiği saksafon türlerinden birisi alto saksafondur. Genel olarak tenor ve baritondan önceki aşama alto saksafondur. Klasik batı müziğinde sıkça kullanılan alto saksafon, en yaygın saksafon türlerinden birisidir.
Uzunluğu 81 cm olan tenor saksafon, saksafon türleri arasında orta büyüklükte olanlardandır. Alto saksafon gibi çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Tenor saksafonda kullanılan ağızlık ve ağızlığa bağlı olan parçalar diğer saksafon türlerine göre daha büyük olmaktadır.
Saksafon türleri arasında bariton saksafon büyüklük olarak 4. Sırada yer almaktadır. En çok tercih edilen dört saksafon türünden birisidir. Bariton saksafon, boyutu nedeni ile diğer saksafon türlerine göre daha az tercih edilir. Aynı zamanda, tok bir sese sahiptir.
En az tercih edilen saksafon türlerinden birisidir. Aynı zamanda, ilk üretilen saksafon türleri arasında yer alır. Sadece büyük saksafon orkestralarında kullanılmaktadır. İlk üretilen türlerden biri olduğu için özel bir yere sahiptir.