Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Podcast Nedir? Nasıl Yapılır? Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?
17.02.2024

Podcast Nedir? Nasıl Yapılır? Gerekli Ekipmanlar Nelerdir?

Podcast Nedir?

Podcast günümüzde tüm Dünya’da oldukça popülerleşen uygulamadır. Ses kayıtlarının dijital ortamda kaydedilip dinleyicilere sunulması halinde gerçekleşen podcast, bir seri halinde veya tek bir bölüm olarak kaydedilebilir. Birçok farklı konuyu ele alabilen podcast uygulamaları ülkemizde de popülerleşmeye devam ediyor. Podcast için kafanıza takılan soruların cevabı yazımızda.

 

Podcast Nasıl Yapılır?

Podcast yapmak son yıllarda oldukça popüler çünkü çalışkan içerik üreticileri çok güzel şovlar hazırlayabiliyorlar. Eğer aklınızda bir Podcast yapmak varsa ve nereden başlayacağını bilmiyorsanız, bu blogta size Podcast’e başlamak için nelerin gerektiğini anlatacağız.

 

Podcast Başlığı Nasıl Seçilir?

Podcast’e başlamadan önce kendinize ilham verebilmeniz için bir başlığa ihtiyacınız var. Komedi, sporlar, eğlence ve eğitim başlıca Podcast başlıklarıdır. Podcast başlığı seçimi yaparken kendi ilgi duyduğunuz şeyleri seçmek en önemli adımdır. Sizin enerjiniz Podcast’i dinleyenleri beslemeli.

 

Hiçbir Podcast iyi bir isme sahip olmadan tamamlanmış sayılmaz. Podcast’inize dinleyicilerin konunun ne olduğunu anlayabileceği bir şekilde isim vermelisiniz. Yaratıcı olun ama çok da çizgiyi aşmayın ki başlık dinleyicilere mantıklı gelebilsin. Bu dengeyi sağlamak zor olabilir ama yeteri kadar deneyim kazandıktan sonra mükemmel bir başlığa sahip olmak zor olmayacak.

 

Podcast İçin Gerekli Ekipmanlar 

Eğer nasıl Podcast yapılacağını bilmiyorsanız birkaç gerekli kayıt ekipmanına sahip olmalısınız. Basit veya Profesyonel Podcast fikriniz olsa da, Podcast kayıdı için herhangi bir kural yoktur. Ancak bir Podcast yayını için internete bağlı bir bilgisayar (tercihen kablolu), bir mikrofon, kulaklık, ve Podcast kayıt uygulaması makul olanıdır. Aşağıda başlangıç için önerilen Podcast ekipmanı listesi göreceksiniz.

 

Podcast İçin USB Mikrofonlar: USB Mikrofonlar Podcast yayınları için en çok seçilen mikrofon türüdür. Direkt olarak bilgisayar veya doğru ekipmanla telefonunuza bağlayabilirsiniz. Örnek olarak;

Fifine K669B USB Mikrofon

Fifine T732 USB Mikrofon

Fifine K683A USB Mikrofon

Fifine T670 USB Mikrofon

Podcast İçin XLR Mikrofonlar: En iyi XLR Mikrofonlar genellikle dinamik ve eksen dışı reddetme özelliğine sahip olan XLR mikrofonlardır. Örnek olarak;

König BM800 Condenser Mikrofon

Podcast İçinSes Kartı: Podcast yayınınız için bir XLR mikrofon tercih ettiyseniz mikrofonunuzu bilgisayara bağlamanız için bir ses kartı gerekecektir. Ses Kartlar’ı Podcast’i daha kaliteli yapmak için kritik bir ekipmandır.

M-Audio M-Track Solo Ses Kartı

Podcast Kayıt Uygulaması: Bazı USB Mikrofonlar veya Ses Kartlar’ı yanında ek olarak bir uygulama ile gelebilir. Bazı çok kullanılan uygulamalara örnek olarak Cubase, Studio One ve Mac için Garageband gibi örnekler gösterilebilir.

 

Podcast’inizi Spotify, iTunes ve Yayın Platformlarına Koyun

İnsanların Podcast’inizi dinlemesini istiyorsanız iTunes üzerinden nasıl Podcast başlatılacağını ya da Podcast’inizi nasıl Spotify’a yükleyeceğinizi bilmeniz gerekir. Tek yapmanız gereken kullanmak istediğiniz platformları seçmek ve bu platformların rehberlerini ve kullanım koşullarını takip etmeniz. Bölümlerinizi çektiyseniz ve yüklemeye hazırsanız, Podcast’inizi dünyaya yaymak gerçekten basittir.

 

Podcast için Hangi Platformu Kullanmalıyım?

Podcast’inizin daha çok duyulmasını istiyorsanız tek bir platforma bağlı kalmak büyük bir hata olacaktır. Podcast’inizi mümkün olduğunca çok dinlenmesini istiyorsanız kullanabildiğiniz kadar platformu kullanarak Podcast’i hepsine yüklemeniz ve yaymanız gerekmektedir.

 

Podcast’ten Para Kazanmak

Podcast’e gösterilen ilgiden dolayı reklam verenlerin bir gözü hep Podcast yayınları üzerindedir. Podcast’ten para kazanabilmeniz için bir Podcast sponsorunuz olması, pazarlama programlarını takip etmeniz gerekmektedir.

 

Podcast Sponsorları: Daha önce bir Podcast dinleydiyseniz, sponsorların ne demek olduğunu kesinlikle biliyorsunuzdur. Bir sponsorunuzun olması kesinlikle daha fazla para kazanmanızda ve daha kaliteli ekipman kullanmanızda en önemli etkenlerden biridir. Bazı sponsorların kendiliğinden size ulaşabileceği gibi, bazı sponsorlarla kendinizin görüşmesi gerekebilir. Bir Podcast ağına katılın veya hosting servisinizin reklamlarından yararlanın. Öyle ya da böyle hazırlıklı olun!


Bağlı kuruluş pazarlama programları: Eğer Podcast’iniz çok ilgi görmüyor ve çok geniş kitleyeye henüz yayılmadıysa, bu para kazanma yöntemi tam size göre. Affiliate marketing programs (Bağlı kuruluş pazarlama programları) size performansınıza göre para kazandırır. Örnek olarak daha önce bir çok yerde ‘’bu kupon kodunu kullanarak’’ indirim kazanın gibi reklamları görmüşsünüzdür. Siz de bu yöntemi kullanarak ne kadar fazla kişi çekebilirseniz o kadar fazla para kazanabilirsiniz.

 

Blogda Yer Alan Ürünler

Fifine K669B USB Mikrofon

Fifine T732 USB Mikrofon

 

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.