Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Piyano Nedir? Piyano Hakkında Merak Ettikleriniz
19.02.2024

Piyano Nedir? Piyano Hakkında Merak Ettikleriniz

Piyano Nedir? Piyano Hakkında Merak Ettikleriniz 

 

Tuşlu bir çalgı türü olan piyanoda, 52 beyaz ve 36 siyah tuş olmak üzere toplamda 88 tuş bulunur. Arka bölümünde yay ve çekiçlerin olduğu bir mekanizma varken, ön bölümünde klavye yer alır. Piyanonun ses çıkarmasını sağlayan unsur ise içerisindeki çekiçlerdir. Tuşlara basıldığında çekiçlerin tellere vurması ile piyanonun eşsiz sesleri ortaya çıkar.

Piyano, genellikle klasik müzik ile özdeşleşse de rock, blues ve diğer birçok müzik türünde de kullanılmaktadır. Akustik ve elektrikli özelliklere de sahip olan piyanoların birçok türü bulunmaktadır. Piyanoların üzerinde yer alan tuşların renkleri, farklı seslerin çıkmasını sağlar. Örneğin, siyah tuşlar bemolle ve diyez adı verilen ara notaları verirken, beyaz tuşlar ana notaları verir.

Piyano Türleri

Piyano gitar gibi diğer enstrümanlara benzer olarak ihtiyaca göre farklı türlerde üretilebiliyor. Başta klasik müzik olmak üzere, birçok müzik türünde piyano kullanılmaktadır. En çok bilinen piyano türleri ise şunlardır:

• Kuyruklu Piyano
• Konsol Tipi Piyano
• Portatif Piyano

En yaygın olarak kullanılan piyano türleri arasında kuyruklu piyano yer alır. Kuyruklu piyanoda 52’si beyaz ve 36’sı siyah olmak üzere 88 tane tuş bulunur. Aynı zamanda, arka bölümünde yay ve çekiçlerin yer aldığı bir mekanizma da bulunmaktadır. Piyanonun ön kısmında ise klavye yer alır. Gövde tarafının çoğunlukla ahşaptan oluştuğu kuyruklu piyanonun ses mekanizması ise 10.000 farklı parçadan oluşmaktadır.

Duvar piyanosu, stand piyanolar ve dik piyanolar türleri konsol tipi piyanolar olarak bilinir. Konsol tipi piyanolar kuyruk bölümlerinin olmaması sebebiyle daha az yer kaplama avantajına sahiptir. Bu yüzden titreşimi az olan tok bir ses çıkarır. Genel olarak tercih edildiği yerler kiliseler, müzik toplulukları ve piyano eğitimi verilen yerlerdir.

Klavye, Org ve keyboard gibi farklı isimlerle de bilinen portatif piyanolar elektrikle çalışır ve bu yüzden sesi akustik olarak değil, elektronik olarak verir. Bu sayede alandan da tasarruf sağlar. Caz, Pop ve Rock gibi müzik türlerini çalan gruplar için de taşıması kolay olduğu için oldukça fazla terdcih edilir. Sahne gösterilerinde gruplara hareket özgürlüğü sağlaması da en büyük avantajları arasında yer alır.Piyano Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!

 

Piyano Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Piyanonun ismi, İtalyanca’da "hafif” olarak bilinen "piano” kelimesinden gelmektedir. İlk piyanonun tasarımcısı olan Bartolomeo Cristofori icadına "piano e forte” yani "hafif ve kuvvetli” ismini vermiştir. Do sesinin çıkmasına sebep olan iki tuş arasındaki tuş takımına ise "oktav” denir.
Piyano klavyesindeki tuşların yerleri çıkarttıkları seslere bağlı olarak tasarlanır. Örneğin, pes tuşlar en solda, tiz sesler en sağda olacak şekilde ayarlanır. Bunun sebebi piyano klavyesindeki tuşlara soldan sağa doğru basılınca pesten tize doğru bir akış ortaya çıkıyor olmasıdır. Piyano hakkında bilmeniz gereken diğer detaylar ise şunlardır:
• Piyanonun ses aralığının artmasının nedeni piyanodaki oktav sayısına bağlıdır.
• Piyanoların alt kısmında enstrüman çalanların rahatça ses titreşimini kontrol edebilmesi için bir pedal bulunur.
• Piyanonun özellikleri enstrümana göre farklılık gösterebilir. Örnek vermek gerekirse, salon piyanoları geniş kuyruklarındaki geniş alan sebebiyle sesi daha etkili yayabilirken duvar piyanoları daha tok ve az yayılan ses çıkarır.
Bu bilgiler, piyano hakkında temel bilgilere ulaşmak isteyen kişiler için oldukça yardımcı olacaktır.

Dünyaca Ünlü Piyanistler

Dünyanın en fazla değer gören enstrümanları arasında yer alan piyano, ustalık gerektiren bir müzik aletidir. Özellikle de piyano ustalarının elinde piyanonun eşsiz melodilerine şahitlik edebiliyoruz. Dünyaca ünlü piyanistler, bizlere keyifli anlar yaşamamızı sağlamaktadır. En önemli piyano virtüözleri ise şöyle sıralanabilir:
• Fazıl Say
• Sergey Rachmaninov
• İdil Biret
• Dinu Lupetti
• Martha Argerich
• Alfred Cortot

Ülkemizden de ünlü piyano virtüözlerinin yer aldığı bu liste sayesinde hayatın sıkıcı gerçekliğinden bir nebze olsun uzaklaşabiliyoruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.