Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Mikser ve Ses Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?
19.02.2024

Mikser ve Ses Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mikser ve Ses Kartı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ses Kartı Nedir?

Daha önceki bloglarımızda ses kartı nedir ve ses kartı önerisi gibi konulara değinmiştik. Eğer o blogu incelemek isterseniz bu linkten sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

https://www.elitmuzik.com.tr/blog/icerik/ses-karti-nedir-ne-ise-yarar

Bugün ise ses kartı ve mikser arasındaki farklara değineceğiz. Ses kartları özellikle klavye ve gitarınızı kaydetmek için eşsiz bir ekipmandır. Birazdan bir ses kartının neler yapıp neler yapamacağına göz atacağız. Presonus Audiobox 96 Ses Kartı, Universal Audio Apollo Twin Ses Kartı, Audient EVO 4 Ses Kartı gibi ses kartları mikrofon, enstrüman ve line girişi sayesinde klavye gibi ekipmanlarınız kullanabilmeniz için girişlere sahiptir. Ayrıca bunun gibi ses kartları hoparlör veya stüdyo kulaklığı bağlamanız için çıkışa da sahiptirler. Ses kartınızı thunderbolt veya USB girişiyle bilgisayarınıza veya gerekli adaptör sayesinde telefonunuza bağlayabilirsiniz. Adaptörle uğraşmak istemiyorsanız direkt olarak telefona bağlanan ses kartlarına göz atabilirsiniz. 

Bilgisayar veya telefona ses kartını bağladıktan sonra kayıt veya playback yapmak için uygulama kullanmanız gerekecektir. Ses kartları, giriş ve çıkışların sayısı ve türüne göre değişir. Örneğin, Behringer U-Phoria gibi 2 kanallı bir ses kartı satın alabilirsiniz. 4 ses kanallı popüler Focusrite 4i4'e yükseltme yapabilirsiniz. Focusrite 18i20 gibi çok kanallı kayıt canavarlarına sahip olabilirsiniz, size 18 giriş ve 20 çıkış olanağı sağlar. Bir ses kartının en önemli özelliklerinden biri sıfırdan ayrı parçalara kayıt yapmanıza olanak sağlayacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır. Örnek olarak vokallerinizi tek bir parçada kaydederken gitarınızı başka, klavyenizi başka parçalarda kaydedebilirsiniz. Kaydetme işleminden sonra uygulamanızla gerekli efektleri uyguladıktan sonra hepsini tek bir yerde birleştirip başyapıtınızı bütün dünyayla paylaşabilirsiniz. 

Mixer Nedir? Mikser Nedir?

Şimdi de müzik endüstrisinde yaygın olarak kullanılan analog mikserlere değinelim. Harici bir mikser size birden fazla mikrofon, enstrüman ve klayve bağlama olanağı sağlar. Yamaha MG06 gibi multi kanal 6 girişli bir mikserin asıl amacı mikrofon, enstrüman ve ses sinyallerini karıştırmaktır. Her bir giriş için gelen ses seviyesini ayarlayabilirsiniz.

Eğer miksinizi bilgisayarda kaydetmek istiyorsanız mikserden sol ve sağ çıkışları almanız ve bunları bir ses kartındaki hat girişlerine bağlamak için uygun ses kablolarını kullanmanız gerekecektir. Bu işlemden sonra ses kartı Daw programınız üzerinden her şeyin hazır olduğunu söyleyen bir sinyal verecektir.

 

Mikserden gelen birleşik sinyalleri kaydedeceğinizi unutmayın. Böylece aynı anda ayrı parçalara kayıt yapamayacaksınız (Ses kartlarında ise ayrı ayrı kayıt yapılabiliyor). Bir miksere sahip olmanın büyük avantajlarından bir diğeri ise anında uygulamalı kontroldür. Bu özellik ses kartlarında yoktur. Kulaklık karışımınızda bir kanal açmanız mı gerekiyor? Çok basit bir şekilde uzanıp doğru kulaklık düğmesini açmanız yeterli olacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.