Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Melodika Nedir? - Melodika Notaları
19.02.2024

Melodika Nedir? - Melodika Notaları

Melodika Nedir? - Melodika Notaları 

 

Melodika temel üflemeli aletlerden birisidir. İlkokul ve ortaokul çağındaki çocuklara flütten sonra öğretilen çalgıdır. Müziğe yeni başlayan kişiler tarafından da oldukça tercih edilmektedir. Kullanılması oldukça kolaydır. Yeni başlayan çocuklarda ve gençlerde günlük çalışmanın 2 saati geçmemesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Ayrıca egzersizlere 15 dakikada bir ara vererek devam edilmesi en iyi sonucu getirecektir. Bunun nedeni nefes kontrolünün zaman içerisinde geliştirilmesi ve günlük aşırı egzersiz ile çocuklarda fiziksel zorluklar oluşturmamaktır. Ayrıca günlük yapılan uzun süreli pratikler kişinin bu işten soğumasına ve çabuk sıkılmasına da neden olabilir. Zamanla melodika çalmaya alışıldıkça bu çalışma süreleri kademeli bir şekilde arttırılabilir. Uzmanlar bu çalışma süresinin 4 saat, ara verme süresinin ise 30 dakikaya kadar çıkarılabileceğini söylemektedirler.

Melodika Nedir?

Flütten sonra nefesli çalgılardan birisini tercih etmek kişiler genelde melodika çalmayı öğrenmek istemektedir. Bunun en büyük sebebi flüt ve melodikanın birbirine çok benzer enstrümanlar olmasıdır. Melodikanın üflememize yarayan kısa bir hortumu ve piyanoya benzer siyah beyaz tuşları vardır. Yeni başlayan kişiler için kullanması oldukça rahattır. Tuşlarının basınç değeri daha düşüktür yani diğer çalgılara göre daha kolay bir şekilde tuşlarına basabiliriz. Melodikadaki her bir tuş farklı notaya denk gelmektedir. Tuşlara basıldığında ve aynı anda hortumdan üflendiğinde basılan tuşun notasının sesi çıkar. Melodikanın tuş sayıları değişkenlik gösterebilir. 19 tuşlu melodiklar ve 37 tuşlu melodikalar vardır. Kullanıcılar kullanım amaçlarına göre bu iki melodikadan birini seçebilirler.

Melodika Notaları Nelerdir?

Melodika nota dizilimi soldan sağa doğru gidecek şekilde okunur ve başa döner. Kalın fa ile başlayan bu nota dizilimi sol, la, si, do diyerek devam eder. Beyaz notalar ana notaları temsil ederken, siyah notalar ara notaları temsil etmektedir. Beyaz notalar direkt nota isimleri ile ifade edilirken, siyah notalar diyez ve bemol olarak adlandırılmaktadır. Beyaz tuşların sağında diyez, solunda bemol notalar bulunur. Diyez önündeki notayı yarım ses inceltir. Bemol iste önündeki notayı yarım ses kalınlaştırır. Melodikanın nota dizilimini öğrenmek oldukça kolaydır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.