Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Jak Nedir? Jack Nedir? Ne İşe Yarar?
19.02.2024

Jak Nedir? Jack Nedir? Ne İşe Yarar?

Jak Nedir? Jack Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Jak, kulaklık, mikrofon ve hoparlör gibi cihazlar tarafından kullanılan ses çıkışını sağlayan aparattır. Jak, halk arasında çivi jak olarak da bilinmektedir ve bu ismini çiviye benzemesinden almıştır. Şekil olarak ucu sivri bir dikey bir metal çubuğa benzemektedir. Jakları üzerinde jak girişi bulunan bütün cihazlarda ses aktarımını sağlamak için kullanabiliriz. Örnek olarak, bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, müzik sistemleri, amfi ve mikser gibi birçok cihazda jak girişlerinin bulunduğunu görebiliriz. En basit tanımıyla kulaklığımızı telefona taktığımız girişin adı jaktır.

Jakların Özellikleri

Jakların Özellikleri
• Mono jaklar
• Stereo jaklar

Mono jaklar kanaldaki seslerin tek bir yerden iletilmesi için kullanılan jaklar. Stereo jaklar ise iki kanaldan sesleri iletmektedir. Jakların bu farklarını anlamak için jakın üzerindeki çizgilere bakmak yeterli olacaktır. Eğer jakın üzerinde bir adet çizgi varsa bu jakın mono bir jak olduğunu ve sesleri bir kanaldan ileteceğini gösterir. Eğer iki çizgi varsa bu jakın stereo jak olduğunu belli etmektedir ve sesleri iki kanal üzerinden gönderir.

Bazı jaklarda da üç çizgi olduğunu görebilirsiniz. Bazı cihazlarda ikiden fazla kanal ses iletimine ihtiyaç duyulabilir. Örnek olarak, telefonlardaki kulaklıklar bunun için çok iyi bir örnektir. Sağ kulak için bir kanal, sol kulak için bir kanal iş görmektedir. Üçüncü bir kanal olarak da genelde telefon görüşmesi yaparken kullanılan mikrofonlara ihtiyaç duyulmaktadır. Üç çizgili olan jaklar da işte burada devreye girmektedir. Eğer jak üç çizgili ise üçüncü çizgi mikrofonun mevcut olduğunu göstermektedir. Jakları seçerken jakın yapımında kullanılan malzeme, ses iletimi ve ses kalitesi bakımından oldukça önem taşımaktadır. Kullanıcılar bunları göz önünde bulundurarak seçimlerini yaparlarsa memnun kalacaklardır.

Size en uygun Enstrüman Kablosunu Satın Almak İçin Tıklayın

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.