Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Perküsyon Nedir?
17.02.2024

Perküsyon Nedir?

Günümüzde müzik icra edenler tarafından cevabı merak edilen şey, perküsyon nedir sorusudur. Perküsyon, müzikte kullanılan ritim sağlayan vurmalı çalgılar anlamına gelmektedir. Perküsyon kelimesinin kökenine bakıldığında bir cisme vurma suretiyle ses çıkarmak demektir. Vurmalı müzik aletlerinin Latince kökenli ismi perküsyondur.

 

Perküsyon aletleri icadı tarihin en eski dönemlerine uzanmaktadır. Kabileler arasında, farklı kültürlerde müzik yaparken kullanılmıştır. Vurmalı çalgılar, genellikle ritim duygusunu hissetmek için kullanılır. Coşkulu müziklerde ve çeşitli ayinlerde perküsyon aletleri yer almıştır. Bir diğer işlevi ise eski devirlerde savaşa giderken vurmalı müzik aletlerinin coşku verici duygusundan yararlanılmıştır.

 

Perküsyon Aletleri

Perküsyon aletleri çeşitli malzemelerden üretilmiştir. Genellikle gövdesi ahşaptan meydana gelir. Açıklık olan kısımları hayvan derisi veya ağaç kabuklarından yapılır. Bu kısımlara el veya çeşitli tokmaklar yardımıyla vurarak ses elde edilir. Günümüzün teknolojisinde perküsyon aletleri yapay malzemelerden üretilmektedir. Bu müzik aletlerinin gövdesi ve uç kısımları plastikten meydana gelebilir. Perküsyon aletleri çeşitleri çok fazladır. Gövde şekli, yapıldığı malzeme ve boyutuna göre bu aletler farklılık gösterir.

 

Perküsyon aletlerini özellikle Afrika toplumları sıklıkla kullanmıştır. Bu çalgı aletlerinin binlerce farklı çeşidi vardır. Her bir aletin çalarken kullanılan cismi ve çalınış biçimi farklıdır. Günümüzde müzik yapımında çok çeşitli perküsyon aletleri kullanılmaktadır. Bu aletlerin her biri ritim duygusu oluşturmaktadır. Müziğin coşkulu bir hal almasında perküsyon aletlerinin etkisi oldukça büyüktür.

 

1. DAVUL

 

Klasik müzik aletlerimizden biri olan davul, geniş bir gövdeye sahiptir. Genellikle düğünlerde, sünnet düğünlerinde ve çeşitli törenlerde kullanılır. Coşkulu müzik yapımında kullanılan perküsyon aletlerindendir. Davullar gövdesinin boyutuna göre farklı sesler çıkarır. Davul çalmada tokmak adı verilen ahşap cisimler kullanılır. Tokmağın çarptığı üst kısım hayvan derisinden veya suni deriden üretilmektedir.

2. TUMBA

 

Tumba özellikle Afrika’da çeşitli ayinlerde kullanılan bir perküsyon aletidir. Tumba ve cumba ismine sahip iki enstrümandan meydana gelir. Sayı ikiyle sınırlı kalmayıp üç tane davuldan da oluşabilir. Gövdesi oval şeklinde ahşaptan oluşmaktadır. Yerel müzik yapımında kullanılan bir enstrümandır.

3. DJEMBE

 

Perküsyon aletleri Afrika’da yaygın kullanımıyla bilinmektedir. Djembe müzik aleti Afrika’da binlerce yıllık bir geleneği yansıtmaktadır. Dini ayinlerde kullanılan bu müzik aleti farklı sesiyle etkileyicilik kazanmaktadır. Bu perküsyon aleti djembe ağacından üretilmektedir. Üst kısmı hayvan derisinden yapılmıştır. Bu enstrümanı yapan kişinin ustalığı ise enstrümana anlam katan özelliklerden biridir. Bu müzik aleti Afrika ve Küba toplumlarında kutsal sayılmaktadır.

4. DARBUKA

 

Darbuka Türk ve Arap kültüründe önemli bir yere sahiptir. Özellikle düğünlerde, şölenlerde ve eğlencelerde kullanılır. Coşkulu ve eğlendirici bir sesi vardır. Çeşitli el hareketlerine göre ses çıkarmak mümkündür. Darbuka çeşitli malzemelerden üretilmektedir.

5. BONGO

 

Bongo kökeni itibariyle Latin Amerika’da kullanılmış bir müzik aletidir. Şekil itibariyle diğer perküsyon aletlerine göre küçüktür. Daha ince bir sese sahiptir. Ağaç gövdesinden yapılan bu müzik aleti, ağacın boyuna göre çeşitli ebatlarda olabilir. Bu müzik aletini hem el hem de çeşitli materyaller ile çalmak mümkündür.

 

6. BENDİR

 

Bendir müzik aleti zilli ve zilsiz olmak üzere iki çeşide sahiptir. Zilli olan bendire def adı da verilmektedir. Gövdesi kısa ve ahşaptan yapılmaktadır. Üst kısmı hayvan derisiyle kaplıdır. Gergin olan bu yapı, çeşitli vuruş ve dokunuşlar ile ses vermektedir. Malzemenin kalitesi bendir perküsyon aletinin sesini etkilemektedir.

 

Perküsyon Enstrümanları

Perküsyon enstrümanları, vurmalı müzik aletleri anlamına gelmektedir. İlkel çağdan beri kullanılan bu müzik aletinin birçok çeşidi vardır. Çeşitli törenlerde, ayinlerde ve kutlamalarda kullanılan bu müzik aletlerinin Türk kültüründeki yeri de önemlidir.

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.