Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Bağlama Notaları
17.02.2024

Bağlama Notaları

Bağlama Türk halk müziğinin icra edilmesinde kullanılan milli bir enstrümanımızdır. Bağlama notaları uzun ve kısa saplı bağlamalarda farklılık göstermektedir. Kullanılan saz notaları farklı bağlamalarda farklı yerlerde yer alır. Şarkıların zorluğuna ve türüne göre kullanılan nota sayısı farklıdır. Her şarkıya özgü bağlama notaları çalma stili vardır. Türküler bizim hayatımızı yansıtmaktadır. Geçmişimizden gelen Türküler bizim tarihimizden kopup gelmektedir. Bağlama ile türkü çalmak o tarihi yaşatmak anlamına gelir. Bağlama Türk müziği için oldukça önemli bir geleneğin parçasıdır. Nesillerdir süregelen bu gelenek hala günümüzde de devam etmektedir. Birçok insanın her sene severek tercih ettiği müzik aletlerinden olan bağlama Elit Müzik stoklarında sizi bekliyor. Kısa sap bağlama, uzun sap bağlama, öğrenci bağlamaları gibi birçok çeşit bağlama bulunur bağlama içerisinde. Birçok insan severek çaldığı bu bağlamalar farklı ağaç türlerinden yapılabilir. Bağlama aynı zamanda saz olarak da bilinir. Telli çalgılar kategorisi içerisinde yer alan bağlama, parmaklar veya tezene ile çalınabilir. Bağlama modellerini indirimli fiyatlarla, taksit seçenekleriyle internet sitemiz üzerinden satın alabilirsiniz. 

 

Bağlama notaları, Türk müziğini sevenler tarafından kullanılmaktadır. Farklı notalar farklı sesleri oluşturmakta ve her bir ses insanın yüreğine dokunmaktadır. Bağlama notaları öğrenme emek verildiğinde kolay bir süreçtir. Her bir notanın yeri farklıdır. Zaman içerisinde pratik yaparak ve müziğin ritmine kendini bırakarak bağlama çalmak mümkündür. Bağlama üzerindeki teller alt tel, orta tel ve üst tel olmak üzere ayrılır. Nota yerlerini zaman içerisinde çalarak ve pratik yaparak öğrenmek mümkündür. Bağlama notaları çalmak için kullanılan bağlama düzeni kısa sapa sahip bağlamada vardır. Kara düzen uzun sapa sahip bağlamada kullanılan bir stildir. 

 

Bağlama Notaları Nelerdir?

Bağlama notaları nelerdir sorusunun cevabı bağlama çeşidine göre farklılık göstermektedir. Her bağlamanın çıkardığı ses ve dolayısıyla sahip olduğu notalar aynı değildir. Bağlamalar çeşitlerine göre akort düzenine sahiptir. Bağlama düzeninde orta telde Re notası, üst telde Mi notası ve alt telde La notası bulunmaktadır. Fakat misket düzeninde alt telde La, orta telde Re notası ve üst telde de Fa notası yer alır.

 

Kara düzen alt telde La notasını, orta telde Re notasını ve üst telde Sol notasını içerir. Müstezat düzeninde diğerlerinden farklı olarak alt telde La, orta telde Re ve üst telde Fa notası vardır. Bu farklı bağlama notaları düzeni farklı bağlama türlerinde kullanılır. Her düzenin çıkardığı ses ve bağlama çalma stili birbirinden farklıdır. Bağlama türleri tiplerine göre farklı ses çeşitliliklerine sahiptir. Uzun sap bağlamaları yeni başlayanlara önerilen bağlama tipidir. Bu bağlamada ses çeşitliliği diğerlerine nazaran daha fazladır. Bağlama çalmada en temel şey notaların yerlerini bilmek ve el becerisiyle uygulamaktır.

 

Bağlama Notaları Nasıl Çalınır?

Bağlamaya ilgi duyanlar bağlama notaları nasıl çalınır sorusuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bağlama notaları çalmak için yetenek, özveri ve istemek gerekmektedir. Bağlama çalabilmek için bağlamayı sevmek ve bağlamaya tutkuyla bağlı olmak önemlidir. Bağlama notaları çıkarabilmek için bağlamayı gerektiği gibi tutmak gerekir. Bağlamanın klavye kısmı sol omuz hizasında yer almalıdır. Sağ kolla gövdeye hafif bir baskı uygulamak gerekir.

 

Bağlamanın ağırlığını sol kola vermemek gerekmektedir. Sol kol parmak hareketleri yapacağı için yorulmamalıdır. Çünkü notaların düzgün çıkması için parmakların özgürce hareket etmesi gerekir. Bağlama notaları alt, orta ve üst olmak üzere dizilmiştir. Alt bölümde üç tane tel bulunur. Orta ve üst bölümde ise ikişer tel bulunur. Bağlamada toplamda yedi tel vardır. Bölümlerin her biri bir notayı temsil eder. Bağlama notaları yeni öğrenenler için karmaşık bir yapı gibi görünebilir. Zaman içerisinde pratik yapılarak iyi derecede bağlama çalmak mümkündür.

 

Zaman içerisinde nota yerlerini öğrenmek mümkündür. Bağlama farklı notalara dokunarak farklı sesler çıkararak çalınır. Notaların yerlerini iyi ezberlemek ve sık sık pratik yaparak pekiştirmek gerekir. Bağlama Türk halk müziğinin vazgeçilmez bir müzik enstrümanıdır. Evde bağlama notaları çalmak için internette çeşitli kaynaklar bulunmaktadır. Bağlama çalmayı gönülden isteyen kimseler bu kaynaklardan yararlanarak bağlama notaları çalabilir. Bağlama çalmak yalnızca yetenekli kişilerin başaracağı bir şey değildir. Gereken çalışma ve özveri ile bağlama çalmak oldukça kolaydır. Türk müziğinin eşsiz güzelliği en çok bağlama sesiyle vurgulanmaktadır. Aklınıza takılan sorularda müşteri temsilcilerimizden destek alarak size en uygun bağlama modelini belirleyebilirsiniz. Bağlama modelleri ve fiyatları en uygun fiyatlarla Elit Müzik'te. Satın alacağınız bağlamalar en iyi şekilde paketlenip size ulaştırılır. Aynı gün kargo fırsatından faydalanmak için hemen ürünlerimizi ziyaret edin ve bize ulaşın. 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.