Gitar Nasıl Çalınır? Gitar Akorları
Dünyada ve ülkemizde en popüler müzik aletlerinden biri olan gitar, hakkında en çok araştırma yapılan müzik aletlerinden birisidir. Gitar çalmak yeni başlayanlar için zor bir işlem olarak gözükebilir. Ancak, düşünülenin aksine öğrenmesi hem basit hem de eğlencelidir. Gitar çalma fikrinin zor olarak düşünülmesinin sebebi gitarın önemli ölçüde el koordinasyonu gerektirmesidir. Tüm bunların yanı sıra, hayranı olduğumuz gitaristler gibi gitar çalma düşüncesi de kişilerin gitar çalma konusunda endişeli olmasına neden oluyor. Yaygın düşüncenin aksine, gitar çalmak aslında zor olmayan bir eylemdir.
Gitar Satın Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle düşündük ve taşındık gitar çalmayı öğrenmeye karar verdik diyelim, peki şimdi ne yapacağız? Kendimize uygun bir gitar satın almamız gerekiyor. Gitar satın almadan önce dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar var. Bunlar;
* Fiyat ve performansı
* Stili (Elektro, Akustik veya Klasik)
* Fiziksel özellikleriniz
* Gitarı nereden satın alacağınız
Yukarıdaki gitar satın almadan önce dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değindikten sonra, gitarı nereden alacağımız önem kazanmaktadır. Özellikle de gitar çalmaya yeni başlayanlar için gitar seçimi oldukça önemli. Çünkü, gitar çalarken aynı zamanda kişinin fiziksel özellikleri de devreye giriyor. Hatta bu nedenden dolayı pek çok kişi gitar çalma konusunda erken pes edebiliyor. Son olarak hangi tür gitarı almam gerekiyor sorusuna bir açıklık getirelim. Her ne kadar kişisel tercihinize bağlı da olsa yeni başlayan kişiler için akustik gitar daha iyi. Çünkü akustik gitarlar, başlangıçta gitarı postüre getirmeyi kolaylaştırmaktadır. Oysa klasik gitar daha geniş bir boyna sahiptir ve bu da başlangıç için zorluk çıkarabilir.
Gitar Akorları
Gitar çalmayı öğrenebilmek için doğru postürümüzü sağladıktan sonra akorlara dair bir bilgimiz olmalı. Yoksa gitardaki seslerle olan uyumumuz ve senkronizasyonumuz ilerleyen aşamalarda büyük bir engel olur. Örneğin başlangıç seviyesine uygun bazı akorlar şunlardır:
* D Akoru
* C Akoru
* G Akoru
* E Minör Akoru
* A Minör Akoru
Yukarıda yer alan akorlar en kolay akorlar sınıfına giriyor. Özellikle de gitar çalma konusunda yeniyseniz, bu akorlar ile pratik yaparak kendinizi geliştirebilirsiniz. Kendinizi bir üst seviyeye çıkarmak istiyorsanız, bu akorlardan sonra solo akorları da çalışabilirsiniz.
Gitar Çalmak İçin Olmazsa Olmazlar
Kas hafızamızın aktifleştirmek için ilk olarak ellerimizin telleri tanıması gerekiyor. Bunun yolu da bol bol pratikten geçiyor. Yaklaşık olarak en az 10 saat pratik yapmaya ihtiyacımız var. İstediğiniz seslerin duyulabilmesi için tellere gereken baskının uygulanabilmesi gerekiyor. Başlangıçta bilekleriniz akorlardan dolayı zorlanacaktır ama zaman geçtikçe bilekleriniz bu duruma alışacaktır. Eğer pratiklerden sonra parmaklarınızda ve bileklerinizde ağrı hissediyorsanız üzülmeyin. Çünkü bu ağrı hem geçecektir hem de sizin kas hafınazı bu duruma alıştırdığınıza dair önemli bir sinyaldir.