Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Gitar Amfisi Kaydetmek İçin Kullanışlı Mikrofonlar
17.02.2024

Gitar Amfisi Kaydetmek İçin Kullanışlı Mikrofonlar

Gitar amfisi kaydetmek oldukça kolay bir işlem olmasına rağmen iyi bir kayıt elde etmek çoğu zaman zordur. Çünkü, gitar ve amfiye ek olarak kayıt gerçekleştirdiğiniz alandaki akustik de kayıt işleminde oldukça önemli rol oynar. Bu sebep ile gitar amfisi kaydederken uygun bir mikrofon seçmeniz ve bu mikrofonu doğru bir biçimde yerleştirmeniz gerekir. Bu yazımızda gitar amfisi kaydetmek için en uygun mikrofonlar konusunda bilgi sahibi olacaksınız.

Gitar amfisi kaydetmek için en uygun mikrofon türleri arasında dinamik mikrofonlar yer almaktadır. Dinamik mikrofonlar son derece yüksek SPL’ye dayanacak bir şekilde tasarlanmıştır. Bunun nedeni ise gitar amfilerinin çok sesli olmasıdır. Birçok kullanıcı gitar amfilerini yüksek sesle kullanmayı sever. Bu noktada kullanıcılar dinamik mikrofonları tercih eder. Bu mikrofonlar arasında ise gitar amfilerinin kralı olarak nitelendirebileceğimiz Shure SM57 yer alıyor. İyi bir ses kayıtçısının sahip olması gereken bütün özellikleri barındıran Shure SM57, bu açıdan tam bir İsviçre çakısı işlevi görüyor.

Shure SM57 Kullanımı Nasıl Olmalı?

Shure SM57’yi etkili bir şekilde kullanmak için küçük mikrofon standına yerleştirin. Daha sonra ise hoparlöre yakın bir şekilde konumlandırın. Shure SM57 gibi kardioid bir mikrofon kullanırken mikrofonu hoparlöre yaklaştırmak daha düşük uçlu bir ses elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca, mikrofonu hoparlörün uzağına taşıyarak da daha düşük bir ses elde edebilirsiniz. Dinamik mikrofonları baz aldığımızda, mikrofonu hoparlörün merkezine doğru yaklaştırmak daha net bir ses elde etmenizi sağlayacaktır. Mikrofonu hoparlörün konisine doğru yaklaştırdığınızda ise daha boğuk bir ses elde edebilirsiniz. Gitar amfisi kayıt ederken mikrofonun açısı ile oynamak isteyebilirsiniz. Bu noktada dikkatli olmanız gerekiyor. Çünkü, mikrofon konumunda gerçekleşecek en ufak değişiklikler ses konusunda önemli ölçüde etkili olabilir.

Sennheiser MD 421

Gitar amfisi kaydetmek için bir diğer kullanışlı mikrofon ise Sennheiser MD 421. Mikrofon satın alma konusunda daha geniş bir bütçeye sahipseniz, Sennheiser MD 421 sizin için harika bir tercih olacaktır. Gitar ve bas kabinlerinden davullara ve vokallere kadar hemen hemen her şey için en iyi performansı alabilirsiniz. Bu özellikleri ile dinamik mikrofonlar arasında en kalitelilerinden birisidir.

Royer Labs R-121

Gitar amfisi kaydetme konusunda dinamik mikrofonlara ek olarak şerit mikrofonlar da oldukça kullanılmaktadır. Şerit mikrofonlar arasında ise en iyi tercihlerden birisi Royer Labs R-121 olacaktır. Gitar amfilerini kayıt etmek için yüksek bir SPL’ye ve ayrıntılı bir tepkiye sahiptir. Bu özellikleri ile gitar amfisi kayıt etme konusunda en net seslerden birini alabilirsiniz.

Gitar Amfisi Mikrofonu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gitar amfisi mikrofonu seçerken dikkat etmeniz gerekenlerden birisi seçeceğiniz mikrofonun okuduğu frekans aralığı olacaktır. Bu noktada, kayıt gerçekleştireceğiniz şarkının tarzı, amfinin ve gitarın modeli de etkili olabilmektedir. Gitar amfisini mikrofonlama işlemi dinamik mikrofonlar veya dinamik mikrofonlara ek olarak şerit mikrofonlar ile de gerçekleşmektedir. Gitar amfisi kayıt mikrofonu seçerken farklı frekans aralıklarını okuyan bir mikrofon tercih etmek ses konusunda daha iyi bir ses almanızı sağlayacaktır. Dinamik mikrofonlar ile gerçekleştireceğiniz yakın amfi mikrofon kayıt işleminde ağırlıklı olarak amfini sesini duyacaksınız. Kayıt alma işleminde bir condenser mikrofon kullanırsanız, bu noktada mikrofonun amfiye olan uzaklığını ayarlayarak ortam sesini de kayda alabilirsiniz. Bu sayede condenser mikrofon ile aldığınız ortam sesini mix sırasında artırabilir veya azaltabilirsiniz. Böylelikle gitar tonuna daha mid karakterli frekanslar elde ederek daha farklı seslere sahip olabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.