Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Ekolayzer (EQ) Nedir? Ne İşe Yarar?
19.02.2024

Ekolayzer (EQ) Nedir? Ne İşe Yarar?

Ekolayzer (EQ) Nedir? 

 

İnsan kulağına güzel gelen pek çok müzik türü bulunmaktadır. Ancak, bu müzik türleri oluşturulduktan sonra rastgele bir şekilde piyasaya sürülmez. Müzik türlerinin daha dinlenebilir bir hale gelmesi ve daha güzel olması için çeşitli ayarlar yapılır. Bu ayarlar arasında en önemlilerinden birisi de EQ yani ekolayzer ayarıdır.

İngilizce "equalizer” kelimesinden gelen EQ terimi, müziğin hemen hemen her safhasında karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse, müziğin çaldığı her alanda ekolayzer yer alır. Cep telefonları, televizyonlar, müzik setleri gibi cihazlarda yer alır.

Ekolayzer Ne İşe Yarar?

Ekolayzer sayesinde müzik seslerinde çeşitli değişiklikler yapılır ve kulağa daha hoş gelen efektler ortaya çıkartılır. Ekolayzerın ana kullanım amacı ise müziği eşitlemek ve dengelemektir. Kısacası, müzikten çıkan sesin dengelenerek kulağa daha hoş gelmesini sağlamak ekolayzerın işlemidir.
DSP Ses Kartı Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!

 

Müzikte Ekolayzer Nasıl Kullanılır?

Daha önce de müziğin olduğu her alanda ekolayzerın olduğundan bahsetmiştik. Bu alanlara örnek vermek gerekirse;
• Sinema sistemleri
• Televizyon
• Cep telefonları
• Kulaklıklar

Yukarıda yer alan alanlardaki ekolayzer için çeşitli ayarlamaların yapılması gerekiyor. Bu sayede, seste çıkabilecek problemlerin önüne geçiliyor ve ses dengeleme işlemleri gerçekleştiriliyor. Müzikten çıkan ses sinyaller, ekolayzer aracılığı ile frekansların doğru bir şekilde uyumunu sağlamakta. Bunun sonucunda ise müzik aletlerinden çok daha iyi ve sorunsuz bir ses ortaya çıkıyor.

Ancak, EQ kullanımının iki amacı bulunuyor. Bunlar;

1- Dengeleyici olarak kullanmak: Seste yer alan bazı frekansları azaltarak ya da arttırarak ses tonunda oynamalar yapmak. Ortamda yer alan tüm sesleri tek tek kısıtlayarak diğer kaynaklardaki seslerin daha iyi bir şekilde duyulmasını sağlamak için kullanılır. Bu sayede, sesler arasında bir uyum oluşturabilirsiniz. Bu kullanım sayesinde aynı zamanda dip gürültüsü gibi istenmeyen sesleri de engelleyebilir, sesi netleştirebilirsiniz.
2- Yaratıcı kullanım: Yaratıcı kullanımda ana amaçlardan birisi mesafe hissi oluşturmaktır. Ayrıca, daha ince ya da kalın sesler oluşturmak için de bu yöntem kullanılır. Buna ek olarak, telefonda konuşma ses hissini yaratmak için de kullanılıyor.

Ekolayzer EQ Ayarları Nelerdir?

Ekolayzer ayarlarında ilk olarak insanların frekans olarak 20 kHz üstünü duyamadığının bilinmesi gerekiyor. İnsanlar, doğum esnasında bu değerin üzerindeki sesleri duyarken yaş ilerledikçe bu sesi duyamamaya başlarlar. Ancak, bu ses duyulmasa bile sesin üzerine hissetme şansı bulunuyor. Bunu da ekolayzerı kullanarak gerçekleştirmek mümkün. İşlemi sağlamak için yapılması gereken ise bir müzik programında soldan sağa doğru gidilerek 20 kHz ile başlamak olacaktır.
Karşınızda yer alan ibrede en sağ kısımda ise 20000 hz yani 20 kHz yer alacaktır. Bu sayede, bas sistemleri, low mid, üst midler ya da tizler gibi pek çok farklı faktör üzerinden işlemi ele almak mümkündür. Bu ayarları gerçekleştirerek ekolayzer sayesinde kulak ile duyulamayacak seslerin hissiyatını arttırabilirsiniz. Kısacası, yaptığınız işlem ile ses frekansını alçaltıp ya da yükseltip farklı ayarlar yaparsınız. Bu sayede pek çok ses duyma imkanı elde edebilirsiniz. Ekolayzerın önemi de bu noktada ortaya çıkıyor. Ekolayzer yani EQ sayesinde çeşitli alanlar için müzik sistemlerinin ayarlarını gerçekleştirebilirsiniz.

Ekolayzer ile Frekansları Temizlemek

Kullandığınız ses kaynağı üzerinde bazı frekansları temizlemeniz gerekiyor. Aksi taktirde, mikrofon ya da line ile sesleri elde ederken çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Örnek vermek gerekirse, ortam kaynağından ya da akustikten ortaya çıkan problemler, istenmeyen frekansları ses kaynağına ekler ve ortaya kötü bir ses çıkar. Bunu engellemek için ise ekolayzer ile frekansları temizlemeniz gerekir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.