Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
3 Yollu Hoparlör Nedir?
19.02.2024

3 Yollu Hoparlör Nedir?

3 Yollu Hoparlör Nedir? Hakkında Bilgi, Değerlendirme, Yorum

 

Hoparlörler, elektrik sinyallerini ses sinyallerine çevirirler. Bu ses sistemleri, aynı zamanda 2, 3, 4 yollu gibi çeşitli özelliklere de sahiptir. Donanım kaliteleri ile de bir araya gelen bu özellikler, kullanıcıların yüksek bir performansa sahip olmasını sağlar. Böylelikle, amatör ya da profesyonel müzik üreticileri, kaliteli ses sistemleri ile performanslarını arttırabilir. Bu yazıda, 3 yollu hoparlör nedir sorusunun cevabını vereceğiz.

İnsan kulakları, 20 hZ ile 20.000 hZ aralığındaki ses frekanslarını işitebilirler. Ancak, bazı kaynaklarda bu değerler 16.000 hZ olarak da geçmektedir. İnsan yaşının ilerlemesi ile diğer organlarda olduğu gibi kulakların da işlevini yitirdiği görülür. 3 yollu hoparlörler de bu frekans aralığını kişilere en uygun şekilde yansıtmaktır. Ancak, tek başına çıplak bir hoparlör bu işlevi yerine getiremez. Bu işlevi sağlamak için bas, mid ve tiz gibi yardımcı etkenleri olan yollara ihtiyaç duyar.

3 Yollu Hoparlör Çeşitleri Neler?

Çeşitli özelliklere sahip olan hoparlörler arasında en gözde olanları 3 yollu hoparlörlerdir. Bu hoparlörler, adından da anlaşılabileceği gibi 3 bölgeden oluşur. Bu bölgeler, bas, mid ve tiz kağıtlarıdır. Tiz kağıdı, 2.700 hZ ile 20.000 hZ arasındaki ses frekanslarını karşılar. Bas kağıdı ise 20 hZ ile 3.200 hZ arasındaki ses frekanslarını karşılar. Ancak, bu iki hoparlör frekansları çakışır ve müzik sesinin önüne geçerek kullanıcılara rahatsızlık verir. Tam da bu noktada ise mid kağıdı devreye girer ve birbirleri ile çakışan frekansları içerisinde süzer. Böylelikle, full range deneyimini kullanıcılara sunar.

 

2 Yollu Hoparlör ve 3 Yollu Hoparlör Arasındaki Fark

2 yollu hoparlör ve 3 yollu hoparlör arasındaki fark kullanıcılar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Kısa bir şekilde anlatmak gerekirse, iki yollu hoparlörler normal hoparlör ve tweaterdan oluşan component bir sisteme sahiptir. Bu takımlarda genel olarak alt ve üst frekansları ayırmak için crossover bulunmaktadır. Crossover, alt frekansları midwoofera üst frekansları ise tweatera ileterek ses ayırma işlemini gerçekleştirir. 2 yollu takımlarda genel olarak sahne alt kısımda yer alır. Bu noktada sahneyi üst kısma almak imkansız gibidir. Çünkü, midwoofer kapılar için uygundur. Takımlar ise 2 yollu olduğu için midwoofera işlemciden ya da crossoverden kesim yapar. Bunun için ise alt için 70 hZ, üst için ise 3500 hZye çıkılması gerekir.

Midwoofer çap ve güç olarak tweaterdan üstündür. Bu nedenle, sesi yukarı almak zor olur. Aynı zamanda, tweater 1000 hZ üstünün okutma şansının olmaması mecburi olarak sahne alta kayar. Bunu düzeltmek için ise 3 yollu hoparlörler devreye giriyor.

Üç yollu hoparlörler ise bas, mid ve tiz ile oluşan bir sistemdir. Bu sistemde yer alan midrange ve midwoofer ile tweater arasında yer alan sesleri, vokal seslerini okuyabilen bir hoparlör devreye girmektedir. Bunun yanı sıra hoparlörün konumlandırılması da sahneye büyük bir etki etmektedir. Örneğin, 3 yollu bir takım aldıktan sonra midrange aşağıda konumlandırılırsa sahne yine aşağıda kalacaktır. Kullanıcıların dikkat etmesi gereken nokta ise midrange hoparlörün direk ya da göğüs üzerinde sağlı ya da sollu bir şekilde yerleştirilmesi olacaktır.

Bu özelliklere ek olarak, 3 yollu hoparlörlerde crossover olmasına ek olarak işlemciden de frekans kesimleri yapılabiliyor. Kısacası, 3 yollu hoparlörler, her hoparlöre okuyabileceği bir frekans aralığı iletiyor ve sesleri bizlere sunuyor. Bunu gerçekleştirmek için ise bas, mid ve tiz gibi faktörler devreye giriyor ve kullanıcılara büyük avantaj sağlıyor.

Stüdyo Referans Monitörlerine Göz Atmak İçin Tıklayın!

 
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.